Technologie

TECHNOLOGIE ÚPRAV VODY

REVERZNÍ OSMÓZA

Reverzní osmóza je technologie, která s pomocí speciální membrány dokáže z vody odstranit drobné částečky, bakterie, viry, mikroplasty, ale i podstatně menší částice jako jsou molekuly pesticidů, soli různých těžkých kovů a navíc i soli vápenaté, hořečnaté a sodné. Výsledkem reverzní osmózy je ultračistá voda zbavená všech nečistot a minerálů.

Základem reverzní osmózy je membrána s ultramalými póry velikosti 0,0001 mikronů, (tedy desetimiliontina milimetru). Takovou membránou mohou procházet jen velmi malé molekuly, jako je voda. Větší molekuly, jako ionty těžkých kovů nebo pesticidy se do póru nevejdou. Za normálních okolností by na takové membráně probíhal jev zvaný osmóza. To znamená, že molekuly vody by proudily z čisté vody do té znečištěné, nikoli naopak. Proto technologii nazýváme reverzní osmóza, tzn., že děj je obrácen. A reverzní osmózu uděláme z obyčejné osmózy tlakem.

Tím, že vytváříme čerpadlem vyšší tlak na straně špinavé vody, pronikají molekuly ze špinavé do čisté a nikoli naopak. Voda na "špinavé straně” se zahušťuje a čím jsou soli a nečistoty koncentrovanější, tím je obtížnější vodu čistit a potřebný tlak by stoupl tak, že by ho čerpadlo nedokázalo vytvořit. Proto reverzní osmóza část “špinavé” vody odpouští pryč do kanalizace a zabraňuje tím zvyšování osmotického tlaku. Proto potřebujete u vaší reverzní osmozy elektřinu, která napájí čerpadlo a přívod k odpadu, který odvádí zakoncentrovanou čistou vodu.

Je třeba podotknout , že voda z jakékoli reverzní osmozy je ultračistá. Neobsahuje ale ani zdraví prospěšné minerály, jako vápník a hořčík. Pokud tedy používáte reverzní osmozu jako zdroj na pití a vaření, doporučujeme jí střídat s minerálkou, která vám doplní tyto důležité složky vody.

Vir - Covid-19
obvykle okolo 0,1 mikronů (ovce)

Bakterie - E.coli - 0,3-10 mikronů (velryba)

Velikost pórů membrány reverzní osmózy je 0,0001 mikronů (mravenec)

 

Velikost pórů membrány ultrafiltrace je 0,01 mikronů (zajíc)

ULTRA FILTRACE

Ultrafiltrace je technologie, která používá membránu, typicky s velikostí pórů 0,01 mikronů (tedy stotisíciny milimetru). Takto malé póry odstraní z vody zákal, rez ale i bakterie, které mají typicky 0,3 -10 mikronů, viry 0,3-0.02 mikronů. Membrána je průchozí pro minerální látky, organické znečištění jako pesticidy a těžké kovy. Pokud nemáte těžké kovy ve vodě a vaše voda není příliš tvrdá a chcete z vody odstranit pouze bakterie, viry a mechanické nečistoty je ultrafiltrace pro vás ideální řešení.

I ultrafiltrace, podobně jako reverzní osmóza potřebuje tlak, který urychluje jen velmi pomalý přirozený proces filtrace. Aby se membrána nezanesla, je třeba nečistoty oplachovat a od membrány odvádět pryč. Proto potřebuje ultrafiltrace připojení k odpadu a elektřině.

Voda z ultrafiltrace je z hlediska organismu lepší, než voda z reverzní osmózy. Obsahuje totiž všechny potřebné minerální látky.

 

ZMĚKČOVÁNÍ VODY

Nejlepší způsob pro změkčování vody je použití iontoměniče. Ten odstraní z vody většinu vápenatých a hořečnatých iontů a intenzita jejich odstraňování se dá regulovat. H2O nanotec nabízí změkčovače vody pro celou domácnost. Ty pracují v automatickém režimu a zbaví vás problémů s tvrdou vodou jednou pro vždy. Alternativně lze použít i reverzní osmózu, její nevýhodou je, že vyrábí pouze malé množství vody.

Voda v přírodě obsahuje minerální látky, které jsou v ní rozpuštěné. Pokud jich obsahuje hodně, zejména vápník a hořčík, mluvíme o tvrdé vodě. Vápník a hořčík se do vody dostávají v podzemí, kde se za přítomnosti oxidu uhličitého vytváří z vápenců sůl hydrogenuhličitanu vápenatatého, který je rozpustný ve vodě. Taková voda je obvykle velmi chutná, ale opravdu si nerozumí s domácími spotřebiči. Kdykoli totiž dojde k ohřátí takové vody, rozpuštěný hydrogenuhličitan vápenatý se rozloží zpět na oxid uhličitý a na ve vodě nerozustný, vápenec (uhličitan vápenatý). Ten se pak usazuje na povrchu sanitárního zařízení, domácích spotřebičích a ničí jejich topné spirály. V čaji tvoří tenké “škraloupy” a káva je méně chutná.

Nejúčinnější způsob, jak změkčit vodu je použít iontoměničové pryskyřice (takové používá i vaše myčka nádobí), do které sypete speciální sůl. Při průtoku vody, pryskyřice “vymění” vápenaté, hořečnaté nebo železnaté ionty za ionty sodné a problém tvrdé vody je vyřešen. Časem koncentrace vápenatých a hořečnatých iontů na pryskyřici stoupá a je potřeba jí znovu regenerovat. je potřeba solný roztok, který pryskyřici zbaví vápenných a hořečnatých navázaných iontů a ty se odplaví do odpadu. Pryskyřice je opět připravena k změkčování.