Water treatment technology

TECHNOLOGIE ÚPRAV VODY

REVERZNÍ OSMÓZA

Reverzní osmóza je technologie, která s pomocí speciální membrány dokáže z vody odstranit drobné částečky, bakterie, viry, mikroplasty, ale i podstatně menší částice jako jsou molekuly pesticidů, soli různých těžkých kovů a navíc i soli vápenaté, hořečnaté a sodné. Výsledkem reverzní osmózy je ultračistá voda zbavená všech nečistot a minerálů.

Základem reverzní osmózy je membrána s ultramalými póry velikosti 0,0001 mikronů, (tedy desetimiliontina milimetru). Takovou membránou mohou procházet jen velmi malé molekuly, jako je voda. Větší molekuly, jako ionty těžkých kovů nebo pesticidy se do poru nevejdou. Za normálních okolností by na takové membráně probíhal jev zvaný osmóza. To znamená, že molekuly vody by proudily z čisté vody do té znečištěné, nikoli naopak. Proto technologii nazýváme reverzní osmóza, tj, že děj je obrácen. A reverzní osmózu uděláme z obyčejné osmózy tlakem.

Tím, že vytváříme čerpadlem vyšší tlak na straně špinavé vody, pronikají molekuly ze špinavé do čisté a nikoli naopak. Voda na “spinavé straně” se zahušťuje a čím jsou soli a nečistoty koncentrovanější, tím je obtížnější vodu čistit a potřebný tlak by stoupl tak, že by ho čerpadlo nedokázalo vytvořit. Proto reverzní osmóza část “špinavé” vody odpouští pryč do kanalizace a zabraňuje tím zvyšování osmotického tlaku. Proto potřebujete u vaší reverzní osmozy elektřinu, která napájí čerpadlo a přívod k odpadu, který odvádí zakoncentrovanou čistou vodu.

Je třeba podotknout , že voda z jakékoli reverzní osmozy je ultračistá. Neobsahuje tedy ani zdraví prospěšné minerály, jako vápník a hořčík. Pokud tedy používáte reverzní osmozu jako zdroj na pití a vaření, doporučujeme jí střídat s minerálkou, která vám doplní tyto důležité složky vody.

Vir - Covid-19
obvykle okolo 0,1 mikronů (ovce)

Bakterie - E.coli - 0,3-10 mikronů (verliba)

Velikost pórů membrány reverzní osmózy je 0,0001 mikronů (mravenec)

 

Velikost pórů membrány ultrafiltrace je 0,01 mikronů (zajíc)

ULTRAFILTRACE

Ultrafiltrace je technologie, která používá membránu, typicky s velikostí pórů 0,01 mikronů (tedy stotisíciny milimetru). Takto malé pory odstarní z vody nejrůznější zákaly, rez, částečky, ale i bakterie, které mají typicky 0,3 -10 mikronů, viry 0,3-0.02 mikronů. Membrána je ale průchozí pro minerální látky,organické znečištění jako pesticidy atd. i těžké kovy. Pokud tedy nemáte těžké kovy ve vodě a vaše voda není příliš tvrdá, chcete z vody odstranit pouze bakterie, viry a mechanické nečistoty je ultrafiltrace pro vás ideální řešení.

I ultrafiltrace, podobně jako reverzní osmóza potřebuje tlak, který urychluje jen velmi pomalý přirozený proces filtrace. Aby se nám membrána nezanesla, je třeba nečistoty oplachovat a od membrány odvádět pryč. Proto potřebuje i ultrafiltrace připojení k odpadu a na elektřinu.

Voda z ultrafiltrace je z hlediska organismu lepší, než voda z reverzní osmózy. Obsahuje totiž všechny potřebné minerály.

 

ZMĚKČOVÁNÍ VODY

Když voda protéká vápencovým podložím, díky oxidu uhličitému, který je v ní Voda v přírodě obsahuje minerální látky, které jsou v ní rozpuštěné. Pokud jich obsahuje hodně, zejména vápník a hořčík, mluvíme o tvrdé vodě. Vápník a hořčík se do vody dostávají v podzemí, kde se za přítomnosti oxidu uhličitého vytváří z vápenců sůl hydrogenuhličitan vápenatý, který je rozpustný ve vodě. Taková voda je obvykle velmi chutná, ale opravdu si nerozumí s domácími spotřebiči. Kdykoli totiž dojde k ohřátí takové vody, rozpustný hydrogenuhličitann vápenatý se rozloží zpět na oxid uhličitý a na, ve vodě nerozustný, vápenec (uhličitan vápenatý). Ten se pak usazuje na hrcích, šálcích, pračkách, myčkách a bojlerech a ničí jejich topné spirály. Na čaji tvoří tenké “škraloupy”, káve je méně chutná.

Nejúčinnější způsob, jak změkčit vodu je použít iontoměničové pryskyřice (takové používá i vaše myčka nádobí, do které sypete speciální sůl Při průtoku vodou, pryskyřice “vymění” vápenaté, hořečnaté nebo železnaté ionty za ionty sodné a problém tvrdé vody je vyřešen. Časem koncentrace vápenatých a hřečnatých iontů na pryskyřici stoupá a je potřeba jí znovu regerevat. použijete solný roztok, který pryskyřici zbaví vápenných a hořečnatých navázaných iontů a ty se odplaví do odpadu. Pryskyřice je opět připravena k změkčování.

Elegantnější způsob je ale změkčení iontoměničem. Ten odstraní z vody většinu vápenatých a hořečnatých iontů a intenzita jejich odstraňování se dá i regulovat. H2O nanotec nabízí takový změkčovač vody pro celou domácnost. Ten vás zbaví problémů s tvrdou vodou jednou provždy. Alternativně lze použít i reverzní osmózu, ale ta vyrábí vodu pouze v malém množství pro konzumaci.